Faktafeil i Dagbladets lederartikkel om Legatum Publishing

Faktafeil i Dagbladets lederartikkel om Legatum Publishing.

Det er flott å se at Dagbladet opptrer prinsipielt på lederplass og fastslår at alle har samme rett til å bruke et offentlig biblioteks lokale, men jeg ser meg nødt til å korrigere noen faktafeil i avisens lederartikkel.

//

Dagbladets påstand om at vårt forlag Legatum Publishing har «spesialisert seg på konspirasjonsteorier», er ganske enkelt faktuelt feil. Vi spesialiserer oss på dannelseslitteratur for innfødte europeere. Vi har utgitt to bøker om «Den store utskiftningen», og som vi har forklart igjen og igjen i diverse artikler de siste månedene, er dette et uttrykk den franske forfatteren Renaud Camus utmyntet som en betegnelse på en samfunnsutvikling, slik «Den store forflytningen» er en etablert betegnelse på en historisk hendelse i Canada i det 18. århundre. Alle som leser Camus’ bok Dere skal ikke erstatte oss!, vil se det. Der forklarer han hvordan han fikk idéen til uttrykket og hva han legger i det. De som påstår at «Den store utskiftningen» er en konspirasjonsteori, har åpenbart ikke lest Camus. Ingen bestrider at samfunnsutviklingen Camus betegner på denne måten er reell, og han argumenterer eksplisitt mot de som tror den skyldes en konspirasjon.

FN har kalt denne samfunnsutviklingen «utskiftningsmigrasjon», og den venstreradikale franske politikeren Jean-Luc Mélenchon kaller den «kreolisering». Ingen beskylder Mélenchon for å spre konspirasjonsteorier når han sier at Frankrike kreoliseres. Når Camus sier at det franske folket «skiftes ut», snakker han om den samme virkeligheten som Mélenchon, men med andre ord. Det sier mye om dagens debattklima at det ikke skal mer til enn det for å bli kalt konspirasjonsteoretiker.

Det er også feil at temaet i boken av Camus vi skal utgi er «utskiftningsteori». Camus har ingenting med denne teorien å gjøre. Som han sier svært tydelig i boken, er ikke «Den store utskiftningen» en teori, og Camus’ inspirasjonskilder da han utmyntet uttrykket var «Den store forflytningen», samt den svarte kommunistiske poeten Aimé Césaires uttrykk «folkemord ved utskiftning», som Césaire utmyntet for å beskrive den, etter hans syn, altfor store innvandringen til Fransk Karibia av folk fra Frankrike. Césaires begrep er heller ikke knyttet til «utskiftningsteori».

Til slutt vil jeg si at jeg er helt enig med Dagbladet i at de som er uenige med våre forfatteres standpunkter, bør gi uttrykk for det med ord og ikke ved å avslå leieforespørsler. Vårt arrangement med Renaud Camus legger opp til nettopp det. Vi har satt av en og en halv time til spørsmål, der alle fremmøtte kan stille så harde og konfronterende spørsmål til Camus som de måtte ønske. Vi oppfordrer Dagbladets journalister og lesere til å møte opp og gjøre det.

Av Tore Rasmussen, Forlegger